Ut i skogen

Tallinn var en trevlig bekantskap, men nu ska vi vidare. Vår ursprungliga plan var att ta tåget runt Östersjön, men det låter sig inte riktigt göras. I alla fall inte om man åker genom Baltikum. Här är järnvägsnätet glest, och det är långt mellan avgångarna. De tre huvudstäderna är inte sammanlänkade med tåg, så det fick bli hyrbil.

Hyrbilen hade vi bokat dagen innan via företagets hemsida. När vi var på väg ut genom ytterdörren för att gå till stationen och hämta bilen så ringde telefonen. I andra änden satt en man och förklarade att de inte hade någon bil till oss idag, något hade blivit fel. Det var bara att sätta ner väskorna och börja ringa runt. Vi fick tag i en bil till slut.

DSCF7046

Burk för dricks.

Bilen tog oss ut från Tallinn och vidare ut på landsbygden. Landskapet påminner om det nordskånska med lite magrare odlingsmarker och en hel del skog. Byar med kyrkor och livsmedelsaffärer utmed vägen från Tallinn till Pärnu.

DSCF7068

Stranden i Pärnu.

Halvvägs till vårt delmål Pärnu stannade vi till vid en vägkrog. Vi gjorde några vägarbetare sällskap i den ganska väl insuttna lokalen. Menyn var på estniska, men vi kunde lista ut vad de flesta av rätterna var för något. Schnitzel, köttsoppa, hamburgare med mera.

Pärnu är Estlands största badort. Vi kom norrifrån och swishade av misstag genom centrum och vidare ut till strandskogen söder om staden. Vädret lockade dock inte direkt till bad, men vi parkerade och gick ner till en av strandkioskerna. Barnen tog var sin glass och vi vuxna lite kaffe. Det ligger ett antal hotell i anslutning till stranden och efter en sökning på nätet så visade det sig att många av dem är fullbokade. Men de som badade i blåsten och regnet var lätträknade. Badvakten hade en lätt dag på jobbet.

DSCF7098

Kvällsdopp.

Nattlogin skulle vi få inåt landet. En halvtimmes bilkörning från kusten ganska nära gränsen till Litauen, i en glänta utan namn. Vi fick trycka in koordinaterna i GPS:en för att hitta rätt. I gläntan ligger en liten sjö och en handfull stugor av varierande storlek. Vår stuga har ett litet pentry och toalett på nedervåningen; sovrummet är på loftet. Innan vi kröp till kojs hann barnen ta sig ett dopp i den svala sjön.

© Andralin 2016