Medeltidskänsla

Det är skönt turistväder i Tallin idag. Utanför vår port börjar dagens upptäcksfärd. Igår fick Astrid syn på trapporna upp till stadens fort, men eftersom det var ganska sent så sköt vi upp det till idag. Och nu skulle det bli av.

DSCF7031

Astrid vid en av hantverksmarknaderna.

Astrid har fått smak för kartläsning. Det är ett väldigt, väldigt bra sätt att få henne att orka gå. Hon har sett ut var trapporna börjar och guidar oss genom gamla stans labyrinter. Gatorna kantas av hantverksbutiker, restauranger och caféer. Innan vi kom fram till fortet så hade vi både köpt inneskor till Astrid och kaffe till oss vuxna.

Från fortet har man fin utsikt över staden och det närliggande havet. Två kyrkor, några ambassader samt flera regeringsbyggnader har man lyckats tränga in här uppe på kullen. Byggnaderna är över lag väldigt väl hållna och stora delar av stadens fort och ringmur finns kvar. Medeltidskänslan är påtaglig.

DSCF7014

Utsikt från fortet.

Det blev sen lunch på ett av Lonely Planets rekommenderade ställen. Klassisk estländsk mat stod det, och det verkade stämma. Alla fyra blev mätta innan gruppen splittrades. Astrid och Andreas gick hemåt, Malin och Sixten gick till en konstmarknad i ett lagerhusområde nere vid tågstationen. Här var det mer moderna vibbar än i de äldre delarna av stan. På ett ställe beskrevs området som ett koncentrat av Estlands hipsterkultur.

DSCF7039

På ringmuren.

Innan middagen hann vi ta en tur på stadsmuren precis intill vårt hus. Den har anor från 1200-talet och man kunde gå upp i ett av de många vakttornen. Muren finns kvar nästan runt hela stan.

Hemma stod pannkakor på menyn, och innan vi packade så tog vi vuxna en kvällspromenad i de mysiga gränderna. Imorgon drar vi ut på landet.


© Andralin 2016