Polen

Järnvägsnätet i Baltikum är under uppbyggnad. Det finns bara tre avgångar i veckan mellan Vilnius och Polen, så därför fick det bli buss för att komma vidare på resan. Vi hade bokat plats på halvfembussen och hade därför nästan en hel dag kvar i Vilnius.

Det fick bli ytterligare en borg - Trakai. En av Litauens största sevärdheter. Vi packade våra grejer och lämnade lägenheten.

DSCF7418

Trakai.

Trakai ligger en halvtimmes bilfärd utanför stan. Stället är återuppbyggt efter att ha legat i ruiner och påminner om Malmöhus. De byggnader som återskapats är teglade och visar utställningar om platsens historia tillsammans med arkeologiska fynd. Medeltidsstämningen går till viss del förlorad när linjerna blir för raka, men om de inte hade försökt återställa det så hade det inte varit mycket mer än en stenhög. I utställningen fick man se bilder av hur platsen såg ut innan man plockade fram verktygen för andra gången.

DSCF7421

Sixten.

Efter att ha lunchat och strosat runt på området åkte vi tillbaka till Vilnius, lämnade bilen, tog taxi till busstationen och drog vidare mot Polen. Det hann börja regna och bli mörkt innan vi kom fram till Bialystok i östra Polen. Busstationen var mörk och ruffig, endast en spritbutik var öppen och nedanför taxiskylten var det tomt. Mannen som vaktade långtidsparkeringen kunde inte ett ord engelska, men tjejen i spritbutiken kunde övertalas att ringa en taxi.

DSCF7432 2

Bialystok busstation.

Det blev en kvällsfika i hotellets restaurang innan vi kröp till kojs. Imorgon ska vi äntligen åka tåg igen - lyxigt.

© Andralin 2016