Slott och borgar

Att ha bil ger ju möjlighet att enkelt komma till ställen som kollektivtrafiken gör det omständigt att ta sig till. Idag tänkte vi ta oss en titt på två medeltidsborgar på den lettiska landsbygden.

DSCF7191

Storkstolpe.

Vi sopade ihop vår packning och lämnade djupskogen bakom oss. GPS:en visade oss vägen söderut mot ett nytt land. Efter en stunds körande var vi i Lettland, och om det var lätt att få syn på stork i Estland så var det här löjligt mycket röda näbbar. Det är lite som att resa tillbaka till början av förra seklet med småskaligt jordbruk och större variationer av arter och naturtyper.

DSCF7237

Cēsis.

Första slottsstoppet på medeltidsturen var i Cēsis. Efter lunch tog vi varsin stearinlykta i handen och klättrade upp i det stora tornet, som förutom att vara en del av fortifikationen även tjänat som bostad. Borgen var inte så ruskigt stor men väldigt trevlig och pampigt belägen.

DSCF7260

Sigulda.

Andra anhalten var Lettlands mest kända lämning, vid namn Sigulda. Här finns ett gammalt och ett nytt slott och omgivnigar som påminner lite om Skäralid. I motsats till slottet i Cēsis så ligger Siguldas gamla slott en bit utanför staden. Här har man skalat upp sevärdheten med en stor park och anslutande marknad. Turisttrycket var påtagligt med ett par turistbussar på parkeringen. Allt var vackert hållet och utsikten över ravinen nedanför var en fröjd för ögat.

Sedan bar det av till natthärbärget i Riga. Ytterligare en timmes bilfärd. Kvällen avslutades på en kvarterskrog i stadsdelen Āgenskalns. När barnen lagt sig så stakade vi vuxna ut rutten vidare genom Polen och Tyskland.

© Andralin 2016