Jūrmala

Jūrmala är Lettlands mest populära badort, mindre än en halvtimmes bilresa ut från Riga. Solen sken när vi vaknade, så vi knappade in koordinaterna i gps:en och lämnade Riga för ett dopp i det blå.

DSCF7309

Jūrmala.

På sovjettiden var det väldigt populärt för ryssar att tillbringa ledig tid här. Villorna längs den över tre mil långa stranden är vackra och inbäddade i grönska, lite som en jätteversion av Ljunghusen.

Idag var det bara barnen som badade i det 20-gradiga havet. Luften hade ungefär samma temperatur och det blåste ganska friskt.

DSCF7318

Hill of crosses.

Efter bad och lunch drog vi vidare söderut till ett lite udda, men inte desto mindre populärt, turistmål. För många är Hill of Crosses ett vallfärdsmål, och det är precis vad det heter; en kulle full av kors. Under sovjettiden var religion inte officiellt godkänt att utöva. På Hill of Crosses trotsade man diktaturen genom att överösa den lilla kullen med kors och krucifix. Efter Sovjetunionens fall har platsen besökts av flera påvar och när vi var där kom ett antal busslaster med ungdomar för att utöka antalet kors på kullen. Gissningsvis någon form av konfirmationsresor.

DSCF7342

Kvällsdopp.

Innan vi kom fram till Vilnius stannade vi till på en aningen intetsägande vägkrog. Vi blev glatt överraskade när vi stegat igenom lokalen och ut på baksidan. En grässlänt ledde ner till en sjö och en trevlig badbrygga, så efter maten så tog barnen ett dopp.

DSCF7353

Vårt trapphus.

Till Vilnius kom vi vid niotiden. Vår värd mötte upp vid porten och visade oss upp till lägenheten på översta våningen.



© Andralin 2016