Stasimuseet

På dagens agenda stod Stasimuseet, men innan dess ville Astrid till TV-tornet. Vi var där två år tidigare, och det hade gjort ett stort intryck på henne. När vi kom till Alexanderplatz ville hon åka upp, men det satte vi stopp för. Det är vanligtvis både en och två timmars kö för att komma upp. Det fick bli en lunch här istället och tunnelbana ytterligare en bit in i gamla Östberlin.

DSCF7562

TV-tornet.

Stasis gamla högkvarter ligger intill tunnelbanestationen vi kom upp från. Utanför huvudbyggnaden har man gjort en utställning om åren runt murens fall. När man kommer in i foajén möts man av gråbruna väggar och tidstypiska inventarier. På bottenplan står en fångtransport parkerad invid en miniatyr av områdets byggnader.

DSCF7572

På stasimuséet.

På de övriga våningsplanen har man bevarat inredningen i rummen där Stasis högsta chefer höll till. Man gjorde en stor sak av att lyfta fram enskilda individers öden och gärningar samt vad de fått för förmåner och ersättningar för sina insatser. Vissa av dem är fortfarande i livet. I andra rum kunde man se de tekniska hjälpmedel som använts, som till exempel kameror och brevöppningsmaskiner.

DSCF7619

Stand up paddle board.

Det är trettio grader varmt i Berlin idag, så det var läge för ett svalkande bad. Det ligger en flytande pool i Spree, floden som rinner genom Berlin. När vi kom dit visade sig köerna vara orimligt långa. Vi tog oss ut till Schlachtensee igen, där vi var igår. Idag var det ordentligt med folk på den lilla grässlänten vid badplatsen, men vi fick plats. Hela familjen svalkade av sig innan barnen hyrde varsin paddleboard. Sixten hade provat det innan, så han hjälpte Astrid att komma igång. De susade runt på sjön i en timme medan vi vuxna lyxade till det med varsin rökt forell.

Alla hade fått mat i sig när vi tog S-Bahn tillbaka till lägenheten igen.

© Andralin 2016