Ofrivilligt i Ljubljana.

På väg hemåt har vi tänkt oss att stanna tre nätter vid en av Sloveniens pärlor, Bledsjön. På vägen har vi korsat Sebien från öst till väst, medan vi på förra tågluffen korsade landet från söder till norr.

Belgrad har tre olika stationer som kan vara aktuella när man reser till eller från staden. Namnen ger ingen direkt ledning om var i staden man hittar dem. Beograd Centar ligger en bit utanför stadens centrum och är alldeles ny. Novi Beograd är gammal och skraltig och ligger hyfsat centralt. Topcider är en liten station som ligger i stadsdelen med samma namn, tjugo minuter med spårvagn från centrum. Det var till Topcider vi kom igår, men idag åker vi från Novi Beograd.

DSCF1550

Novi Beograd.

Hotellet rådde oss att ta spårvagnen till stationen. Det skulle vara sex hållplatser med valfri linje om vi hoppade på precis utanför vårt hotell. När vi steg av såg vi inte en skymt av stationen. När vi frågade runt visste folk inte säkert, men efter en stunds letande så hittade vi den.

Den var i storlek med Hjärups station och hade inga skyltar om ankommande eller avgående tåg. I en byggbod i viadukten under spåret satt en kvinna som på knagglig engelska kunde verifiera att tåget till Zagreb skulle stanna här, så vi knallade upp till spåren.

Här pågick renovering som var bekostad av kinesiska staten. Arbetare från det stora landet i öst fixade med konstruktionen. Det var hål i plattformarna och några var avstängda. Vi kom att prata med en man från staden som beklagade röran - nästa år så kommer det nog att vara lite trevligare här.

Tåget kom i tid och var i bättre skick än det igår. Det fanns ingen restaurangvagn eller annan försäljning ombord på det här tåget heller, så vi hade bunkrat upp med mat och dricka för det halva dygn det skulle ta att komma till Slovenien. 

Vi hade hunnit lämna Serbien och komma en bit in i Kroatien när tåget stannade vid en station och inte ville köra längre. Det var fel på bromsarna så det kunde inte köra vidare. Ett nytt lok var rekvirerat och skulle komma om en till två timmar.

DSCF1552

Ett trasigt lok i norra Kroatien.

Vi var ute i ingenstans, men enligt tidtabellerna skulle det komma ett lokaltåg tio minuter senare med slutdestination Zagreb. Bättre än att sitta och vänta på ett trasigt tåg tyckte vi, så vi packade ihop våra saker och lämnade tåget.

DSCF1553

Passagerare som är på väg att byta tåg.

Lokaltåget tog en timme längre på sig att komma till Zagreb. Vi ställde in oss på att komma så långt som möjligt mot Bled utan att stupa, så Ljubljana fick bli målet för dagen. Komiskt nog kom vårt trasiga tåg ikapp oss i Zagreb, två timmar försenat. Vi hoppade på det igen och var i Ljubljana närmre midnatt. En vimsig nattportier checkade in oss i två dubbelrum och vi somnade i staden som är beskyddad av drakar.


© Andralin 2019