Bled

Vi har varit i Ljubljana på tidigare resor och det är alltid en trevlig känsla att komma tillbaka till ett ställe som man känner igen. Man vet hur saker och ting funkar och har en hyfsad uppfattning om när man kan gå och när det är bättre att hoppa på en buss eller in i en taxi.

DSCF1560

Stationen i Bled.

Vårt hotell ligger halvvägs mellan centrum och stationen, och den sträckan har vi gått förut. Efter frukost och packning gick vi ner till stationen för att komma med 09:22-tåget till Lesce Bled. Det var ett intercitytåg från Zagreb till Frankfurt som på 40 minuter tog oss upp bland bergen till en av Sloveniens turistjuveler, orten Bled med tillhörande sjö.

Vårt värdshus tog emot oss strax efter tio. Det ligger alldeles vid sjön där det enligt rykten ska vara behagligt att bada. Viss geotermisk aktivitet gör vattnet varmare än det brukar vara i alpsjöar. Bad och snorkling blev det för barnen och enligt dem fanns det en hel del fisk i sjön.

En aktivitet som vi inte provat på tidigare är sommarrodel. På en backe precis invid sjön finns en liftanläggning där det på sommaren går att prova på rodel på räls. Barnen var lite pirriga i magen när vi tog liften upp till högsta backen. Vi vuxna tog promenadstråket nerför branten under tiden som barnen gjorde tre fartfyllda åk.

När vi kom ner från branterna gick vi en runda i byn. Det är inget stort samhälle och centrala delarna går man igenom på några minuter. Kvällen spenderade vid på värdshusets restaurang.


© Andralin 2019