Brasov från ovan

Ordet tågluff har ett bekymmerslöst skimmer om sig. Som en hop-on-hop-off-buss i valfri storstad. Man går ner till stationen och väntar på nästa tåg, hoppar på och vips så är man på nästa ställe - fri som fågeln.

Om man är i Rumänien och vill boka platsbiljetter till Bulgarien så är det tydligen lite krångligare. Kvinnan bakom disken för bokning av utlandsresor på stationen i Brasov hade ett tufft jobb med att få ihop vår rutt. Så pass tufft att vi tog en lunchpaus efter att hon tryckt ut biljetter fram till Sofia, för att sedan komplettera med biljetter från Slovenien och hem. Många sträckor kan man åka med bara interrailbiljetter utan platsreservation. Om man som vi vill sitta tillsammans eller slippa stå på tåget så är det idé att boka platser. På tåget från Hamburg till Köpenhamn får man till exempel inte åka utan platsreservation och på somrarna tar platserna ofta slut. Vi bokar gärna platsbiljetter, men det kan som sagt vara lite krångligt.

DSCF1098

Brasov från ovan.

Halva dagen hade gått när vi var klara med vårt lilla äventyr på stationen. På eftermiddagen tog vi linbanan upp på kullen med utsikt över Brasov. Kabinen tog oss upp på några minuter och efter en stunds promenad kom vi till en vacker utsiktplats. Här ser man hur Brasov ligger på gränsen mellan skogiga berg och platt odlingslandskap. Bergen runt Brasov är hem för både Björn och Lodjur. När vi var på turistinformationen i förrgår slog de ett slag för vandring och friluftsliv. Det kan vi tänka oss att prova nästa gång vi är i området.

Den sena lunchen öppnade upp för en fika. Stadens centrum är fullt av restauranger och caféer, så vi tog ett ställe på måfå. Barnen slukade sina lavacakes med god aptit efter bergsvandringen.

Kvällen ägnade vi åt att packa och bunkra upp med matsäck inför morgondagens tågresa till Bulgarien.



© Andralin 2019