Bran

Brasov ligger i Transylvanien. Härifrån kommer även greve Dracula enligt sägnen. Briam Stokers lät sig inspireras av en greve Vlad III Dracul som levde i området på 1400-talet. 

DSCF1025

Landskapet utanför Brasov.

En halv timmes resa från Brasov ligger ett mäktigt slott på en klippa i anslutning till det lilla samhället Bran. Av någon anledning så har detta slott förknippats med Dracula fastän Vlad III Dracul inte lär ha haft något med stället att göra. En historisk person som dock har bott här är Rumäniens sista drottning, Maria av Rumänien.

DSCF1026

Bran.

Vi tänkte ta en tur till slottet. Eftersom vi precis missade bussen från Brasov till Bran så blev det taxi. Chaufförerna är inte så haja på engelska, men med hjälp av en kille på trottoaren som tolk så kunde vi göra upp om rutt och ekonomisk kompensation.

På vägen såg vi några mindre byar och odlingsmarker. I det  överlag platta landskapet utanför Brasov sticker det upp lite kullar branta nog för att man inte ska kunna odla på. Antingen låter man skogen bre ut sig här eller så får boskapsdjur gå här och beta. I vissa delar av Rumänien finns det även vilda hästar som har kullarna som sitt hem. Där kullarna övergår till berg får träden inte alltid fäste och berget kommer i dagen.

DSCF1051

Inne på borggården.

Vid en sådan övergång mellan kullar och berg ligger Bran. Från slottet ser kan man med bergen i ryggen se ut över det bördiga landskapet. Man kan förstå att man valde just denna plats för en byggnad som denna.

Inne på slottet går man en snitslad runda. Endast ett av tornrummen ägnas åt Dracula och resten åt drottning Maria. Det är en väldigt oregelbunden rumslayout med små smala trappor mellan våningsplanen. Borggården är liten med en loftgång ett par våningar upp.

DSCF1060

Slottet Bran.

Efter vårt besök på slottet så öppnade himlen sig. En taxi fick ta oss tillbaka till Brasov. I samband med vår middag passade vi på att titta in på Europas smalaste gata. Det är tydligen en passage som skulle göra det lättare för brandmän att förflytta sig mellan kvarteren i staden.


© Andralin 2019