Valskådning

Sixten fick en valskådningsutflykt i födelsedagspresent. Eftersom de bara kör ut på söndagar så fick han vänta en dag med att öppna sitt paket.

Man åker ut med en katamaran som andra dagar används som dykbåt. Den är rejält stor och tar drygt tjugo passagerare. Gissningsvis var den fullbokad idag.

Utanför Dominicas kust blir det fort djupt. Här trivs bland annat knölvalar, kaskelotter och späckhuggare. Man kan se valar här året runt, men under vintern är chanserna större. Kaptenen hälsade oss välkomna när vi lämnat land och passade också på att reservera när det gällde alla former av garantier om att få se något överhuvud taget. Detta är inget zoo, valar och delfiner simmar fritt och kanske inte alls hänger utanför Dominica idag.

DSCF6152

Kaskelottval.

Båten marcherade på rakt västerut från ön i knappt en halvtimme innan en av besättningsmännen började peka rakt föröver. Man kunde tydligt se ett utblås från en val. Vi hade just fått syn på en kaskelott och bara någon minut senare så hoppade den upp över vattenytan och gjorde ett rejält magplask. Det är stora djur på över tio meter så det dundrade till ordentligt. Tydligen är det ett sätt att kommunicera och samla gruppen. Efter ett par plask så kom det fler kaskelotter till samlingen, och snart var de sex stycken. Det är honor och ungar som håller ihop medan hanarna lever för sig själva en och en.

DSCF6180

Närkontakt.

Från och till såg vi dessa pampiga djur när de socialiserade nära ytan. Ibland dök de några minuter för att sen dyka upp lite längre bort. Ett av djuren kom riktigt nära båten som hela tiden var avstängd när valarna var i närheten. Som avslutning på mötet så djupdök ett par av dem och en av de som stannade vid ytan slog ett par gånger med stjärtfenan.

DSCF6202

Dyk.

Det var enligt våra guider en väldigt lyckad utflykt. Så mycket val ser man sällan en och samma dag. På vägen tillbaka blev det en kort delfinkontakt. Dessa små raketer kom fram till båten, tog sig en titt och försvann lika fort som de dök upp.

Alla var nöjda och mätta på intryck när vi åkte hem till vår stuga och värmde på lite burksoppa. Vi somnade gott med naturens alla nattljud som vaggvisa.

© Andralin 2016