Trinidad-och-Tobago-Trinidad

Vi vaknade upp i Willemstadt på Curaçao. Hotellet vi bor på är delvis inrymt i lokaler från en gammal glassfabrik. Husen är uppförda i två våningar och kvarteren har namn efter glassmaker.

Eftersom flyget igår var rejält försenat så kom vi inte i säng förrän vid ettsnåret på natten. Barnen håller ihop bra när vi reser. Hotellet hade en liten pool där förmiddagen kunde spenderas. Andreas gick ner på stan för att komplettera reseapoteket. Curaçaos huvudstad heter som sagt Willemstadt, men ön är en del av Holland. De väljer en egen premiärminister på ön, och har rätt att stifta lagar utöver de holländska lagarna. Man har holländskt pass och samma rätt till sjukvård och utbildning som de holländare som bor i Europa. Det finns ett par andra holländska öar i Karibien med lite olika varianter av autonomi.

DSCF5788

Willemstadt.

Staden ligger runt en stor skyddad bukt. Här ryms både kryssningsfartyg, containerfartyg och Greenpeace-fartyget Esperanza. Husen i stadskärnan är av hollänskt snitt och väldigt färgglada. Unesco har världsarvslistat gamla stan, men om sanningen ska fram är det lite av en kulisskänsla. Det så kallade genuina har fått ge plats åt mycket moderniserande. Till stadens fördel får i alla fall sägas att öns invånare äger staden, det är ingen venedigkänsla precis.

Vi kom upp och iväg efter lunch. Surinam Airways gjorde en mellanlandning i Port of Spain på ön Trinidad i landet Trinidad och Tobago (alltså inte staden Trinidad på Kuba) på vägen till Paramaribo, en inte alltför känd huvudstad, och här gick vi av. Det var kö in till immigrationen, men en vakt sorterade de inkomande resenärerna i någon sorts behovsordning. Gamla, sjuka och barnfamiljer viftades fram i kön och vi drog ännu en gång vinstlotten. Tack mina små barn.

DSCF5801

Astrid signerar sin inreseansökan.

Taxichauffören in till stan hade små hinduistiska gudabilder på instrumentpanelen. Vi hann prata en hel del om Trinidad och Tobago under resan in till hotellet i Port of Spain, och det är en källa till information som man absolut ska utnyttja. Det blir ofta intressanta diskussioner om man bara är nyfiken och ställer lite frågor.

© Andralin 2016