Paradise beach

Vi har två heldagar här på Carriacou. Igår så dök vi, och idag så blir det rundtur på ön. Carol som är manager på vårt lilla hotell fixade en taxichaufför som skulle köra oss. Efter frukosten bar det av.

DSCF5892

Utsikt från hotellet.

Ön är kuperad med ett par toppar som ger bra utsikt över de närmaste öarna. Det är korta avstånd i den här delen av världen. Ett par kilometer från Carriacou ligger Union Island, den södra utposten i landet St Vincent och Grenadinerna. En klar dag kan man dessutom se härifrån till huvudön Grenada och därmed hela landet från ett och samma ställe.

Carriacou är en sömnig ö med ganska få ställen att övernatta på. Huvudgatan i centralorten Hillsborough är kort och kantad av några mindre restauranger, ett par caféer och några uttagsautomater. Matvaruaffärerna är ganska små och turistinformationen har bara öppet på vardagar. Man blir inte påhoppad av försäljare eller inkastad på någon bar precis.

DSCF5915

Sockermölla för beredning av sockerrör.

Fiske är enligt vår guide den vanligaste sysselsättningen här. Fångsterna hamnar till stor del på huvudön. Det har funnits en stor lime-odling för några år sedan, men under en torkperiod dog de flesta träden. Annars odlas det mest för husbehov, och i folks trädgårdar ser man papaya, banan och citrusträd. Under kolonialtiden var ön både fransk och brittisk med sockerplantager. Reserna av en sockerrörsmölla står fortfarande kvar på en av höjderna.

DSCF5900

Det lilla varvet.

På öns norra del byggs det träbåtar på klassiskt sätt. Materialet är noga utvalt och till viss del importerat från närliggande länder. När vi körde förbi det lilla varvet låg en nästan färdig fiskebåt på land och en annan låg förtöjd vid bryggan och filades på.

Rundan pausades vid lunch och vi tog ett dopp på Paradise Beach. Det verkar vara väldigt få besökare på ön fastän det borde vara högsäsong. En av anledningarna är förmodligen att det är lite omständigt att ta sig runt. Man kan förvisso flyga hit, men att boka via någon av de vanliga onlinetjänsterna är svårt. Båttrafiken är opålitlig och båtar som går idag kanske inte går imorgon. Hur som helst så fick vi en luchpaus på playan, och här var det gott om plats.

DSCF5917

Paradise beach.

Resan vidare då? Jo, vi fick svar från St Vincent and the Grenadines air. De hade plats för oss på flyget imorgon från Union Island till St Vincent, och därifrån går en kvällsbåt till Bequia. Carol har fixat en båt till oss från Carriacou till Union Island, för om vi ska hinna med flyget kan vi inte åka med postbåten. Vi har en plan, även om den inte är helt vattentät.

© Andralin 2016