Hem

Sista biten hem till Sverige är lite segare än den borde. Det är inte mycket mer än 30 mil från Hamburg till Köpenhamn, men det tar nästan fem timmar att ta sig häremellan. Om man kommer från Hamburg så är det först tåg till Puttgarden. Där kör tåget på färjan till Rödby och överfarten tar tre kvart. Det är skönt att sträcka på benen och ta en fika, men det går inte så fort. Tåget från Rödby till Köpenhamn är ersatt av bussar just nu och en passkontroll tar också lite extra tid. Bussresan i sig går på knappa två timmar.

DSCF1722

Tåget till Köpenhamn på Hamburgs station.

Vi tajmade Öresundståget över bron ganska bra. Även sexans buss ut till Johanneslust var i tid, så vi var hemma innan klockan hann bli allt för mycket. På Dalbygatan väntade Ingrid och Göran med äggakaka och stekt bacon, så var den resan slut.

DSCF1725

På färjan i Rödby hamn.

Lärdomen från denna resa är väl att tågresande på Balkan är ganska krävande. Tågen går ganska sällan, i alla fall om man ska ta sig mellan olika länder. Det finns ingen service ombord och skicket på tågen är sämre än genomsnittet i Europa. Men i övrigt är det roligt att resa i östra Europa. Priserna är lägre och turisttrycket är inte som i västra Europa. Man känner sig välkommen utan att bli påhoppad av försäljare. Om man ska resa här ska man ha tiden för sig och inte stressa.

© Andralin 2019