Havanna

Jetlaggen gör oss morgonpigga. Normalt har vår familj inte svårt att somma om, så det passar oss bra. Halv åtta klev vi ur sängarna efter en hyfsad natts sömn.

Vi bor på en Casa Particular. Det är en form av Bed and Breakfast som har funnits på Kuba sedan slutet av nittiotalet. Dessa Casa Particular är som det mesta annat på ön till viss del kontrollerade av staten, men regin är privat. Pengarna går till största delen till de som hyr ut. Det sitter skyltar vid portarna utmed gatorna så att man lätt kan hitta ett boende. I hyran kan det ingå måltider, och i vårt fall serveras det frukost. Klockan åtta kommer Elba och fixar ihop en frukost som serveras klockan nio.

DSCF4952

Frukost.

Innan frukosten gick Andreas och Astrid ut för att fixa lite lokal valuta. Det var redan ganska varmt ute, en bit över tjugo grader. För att vara mitt i en huvudstad en vardagsmorgon så var det väldigt lugnt. Några få bilar rullade runt på smågatorna och barn iklädda skoluniform var på väg till sina skolor.

Efter ett misslyckat försök att ta ut kontanter från en uttagsautomat gick vi tillbaka till torget där vår lägenhet ligger. Mitt på torgets ena långsida hade det samlats en hel del barn i skoluniform. En stund senare började samlingen efter att en av lärarna blåst barnen tillrätta med en visselpipa. Nu var det raka led och nationalsång som gällde. Samlingen avslutades efter cirka tio minuter och barnen lufsade in i skolan. Under tiden gjorde Malin och Sixten morgongymnastik på takterassen utanför vår lägenhet.

Frukosten som Elba kokade ihop var väl avvägd för oss fyra. Det var färsk juice på ananas och papaya, äggröra, frukt och bröd som dukats fram och efter måltiden var vi väl rustade att ta tag i dagen.

DSCF4928

Plaza Vieja.

I Lonely Planet finns det tips på en runda man kan gå för att se de allra mest centrala delarna av denna mångmiljonstad. Vi började traska neråt Plaza de Armas. Efter en kort stund blev vi stoppade av en kille som började prata med oss. Snart kom det fram att han ville ha med oss till en cigarraffär som hade väldigt förmånliga priser. Vi snackade en stund till, men han fick oss inte på kroken. Det fick däremot en kille några kvarter senare som körde guidade turer med häst och vagn.

DSCF4957

Vår portuppgång.

Vi åkte en tur med droskan och pratade om både det ena och det andra med honom medan barnen turades om att sitta uppe hos kusken och hålla i tömmarna. Om barnen inte tröttnar så är den här typen av rundturer oftast väldigt givande. Man kan få svar på en massa saker man undrat som exempelvis Kubas politik, religioner, boendeformer och skolsystem. Skolan är gratis och obligatorisk med ett system som påminner om det svenska i omfattning. Den officiella religionen är katolicism, men den populäraste religionen är Santería, en blandning av voodoo och katolicism. Staten äger alla hus i Havanna och hyr ut dem till dem som bor här. Väldigt många hus här i stadens kärna är dock förfallna, och många är i princip bara en fasad.

Rundturen avslutades på Plaza de Armas där vi kom i slang med två musikanter. Förvånandsvärt många av de vi pratar med kar koll på Sverige, så också detta par. Den ene mannen pratade om att han som ung hade en favoriträtt med norsk torsk i. Man kokte tydligen matbanan och torsk och blandade. Som tillbehör hade man lök och tomat. Nuförtiden är det enligt honom svårt att få tag i fisk i Havanna, och han har tröttnat på griskött. Han kunde en hel del om Skandinavien och dess geografi. Det namedroppades friskt allt från Abba till Göran Persson.

Lunch tog vi på en mindre restaurang som rekommenderats av Lonely Planet. Eftermiddagen blev en utmaning eftersom våra inre klockor ville få oss att gå och lägga oss. Sixten och Malin gick på ett av stadens många museer medan Astrid och Andreas tog en drickapaus på ett av kafeerna kring vårt torg. På seneftermiddagen gick vi upp till lägenheten för att ta igen oss en stund. Jetlaggen gör oss lite sega, men det kommer att gå över om några dagar.

På kvällen åt vi på en av restaurangerna i närheten. Barnen la rabarber på de grillade kycklingbitarna, medan de vuxna fick hålla tillgodo med lite halvt otillagade hamburgare. ¡Qué aproveche!

© Andralin 2016