En dag på stranden

Vi tog en cykeltaxi in till staden. Det tar ju sin lilla tid, och vi blev väl guidade av mannen med de starka benen. Bland annat fick vi se det nyanlända kryssningsfartyget som låg i hamnen. Här hämtades resenärerna upp av bussar för utflykter i staden och dess omnejd. Stadens centrum är promenadvänligt med en lång bilfri gata - enligt guidens uppgifter den längsta gågatan i hela Latinamerika - med affärer och restauranger. Unesco har världsarvslistat centrum och det fixas en hel del med husen. De älsta husen är från mitten av 1800-talet och bygdes av en grupp franska familjer som ursprungligen kom från Bordeaux via Louisiana och New Orleans. Cienfuegos var länge Kubas största och mest betydelsefulla stad tack vare områgets naturtillgångar i form av guld och ädelträ.

DSCF5406

Vid torget i Cienfuegos.

Efter en promenad i stan åt vi lunch och fixade med en organiserad utflykt till dagen efter. Det blir en tidig tur upp i bergen imorgon.

DSCN1415

En liten rocka bland sjögräset.

Cienfuegos ligger i en stor bukt med bara ett smalt utlopp till havet. Vattnet är bräckt eftersom färskvatten från bergen rinner ut här. Om man vill ut till det riktiga havet så får man ta en taxi ut till Rancho Luna, knappt två mil från stan. Eftersom vädret var fint så blev det havet idag. Taxichaffisen körde oss genom de blommande mangoodlingarna ner till havet och släppte av oss på en glest befolkad strand.

DSCF5443

Rancho Luna.

Det badades och snorklades hela eftermiddagen lång, och efter att ha ätit på en av restaurangerna så hämtade taxin oss för tillbakafärd till casat. Astrid slumrade lätt i vinddraget från de nervevade rutorna. Det skymmer fort och det var mörkt när vi släpade oss upp på rummet.


© Andralin 2016