Astrids present

Astrid hade önskat att få se frihetsgudinnan, och det var vad hon fick i födelsedagspresent. Vi hade bokat biljetter dit sedan tidigare. Båtarna lägger till vid Battery Park på Manhattans sydspets, och dit kom vi med tunnelbana.

DSCF6556

Frihetsgudinnan.

Statyn står på en liten ö söder om manhattan inte så långt från Ellis Island. Båtturen ut tar cirka en kvart och är även en tisdag i slutet av januari ganska välbesökt. Det var inte mycket varmare idag än igår, men solen sken och det kändes lite våraktigt i luften. De flesta satt på soldäck för att beundra vyerna över Manhattan på vägen ut.

DSCF6572

Astrid.

Ön som vi kom till var stor nog att ta emot några båtlass turister. Här var ingen trängsel. Vi gick ett varv runt statyn som med sin piedestal är nästan hundra meter hög. Själva statyn är gjord i kopparplåt på ett stålskelett och uppfördes i slutet av 1800-talet. I sockeln, som står för halva höjden, finns det ett museum och utkiksplats. Man kan även komma upp i själva statyn, men då är det en smal spiraltrappa som gäller. För att få tillträde ända upp till toppen så måste man vara ute i väldigt god tid med att boka biljetter, och det var vi inte.

DSCF6603

Malin och Sixten i Empire State Building.

Upp till muséet kom vi i alla fall. Amerikanska muséer är ofta väldigt pedagogiska, så även detta. Man fick såväl historien som tekniken runt byggandet. Även symbolen frihetsgudinnan diskuterades ur olika perspektiv. Från utkiksplatån kunde man även titta upp innanför det tunna skalet och se hur hon stöttades upp av en massa stålbalkar.

DSCF6607

Utsikt från Empire State Building.

På båten tillbaka till Manhattan tog Astrid en tupplur. Väl var det, för nu var det nästa sevärdhet som väntade. Empire State Building var världens högsta hus när det byggdes 1929-31 med sina 449 meter. Efter lunch tog vi hissen upp till 80:e och sedan 86:e våningen i denna koloss. Utsikten var magnifik och man kunde se ut över havet utanför Long Island och hur staden övergår till landsbygd i fonden.

DSCF6616

Födelsedagsfika.

Barnen hade lite svårt att hålla värmen och humöret uppe, men det blev totalt sett en trevlig upplevelse. Nu var det eftermiddag, och Malin tog med oss till en glassbar för att fira Astrids födelsedag. Det blev glass i kubik innan vi drog oss tillbaka till hotellet för att hämta ut vårt bagage och hänga lite i loungen innan det var dags att åka till JFK. På flyget hem fick vi oss några timmars sömn, och på Kastrup stod Ingrid och Göran och tog emot oss. Slutet gott, allting gott.

© Andralin 2016