Budapest med varma bad

Ett varmt Budapest slog emot oss när vi vid tiosnåret lämnade hotellet för en tur i staden. Donau delar miljonstaden i Buda och Pest. Vårt hotell ligger på Pestsidan.

Första målet för dagen var att ta oss till den befästa kullen på Budasidan. Här ligger det kungliga slottet med sin svårslagna utsikt över floden och de vackra stålbroarna. För att orka gå från floden upp till slottet så tankades det lemonad på ett litet söndagsöppet café en kort promenad från tunnelbanestationen.

DSCF0888

Utsikt från Buda mot Pest.

Väl uppe vid murarna fläktade det lite. Staden vänder en vacker sida mot floden med parlamentsbyggnaden som en av de mest iögonfallande byggnaderna. De långsmala flodbåtarna pilar upp och ner för floden. Vid kajen på Pestsidan ligger några flodkryssare förtöjda. Donau kan ta dem till ytterligare tre av Europas huvudstäder - Wien, Bratislava och Belgrad.

Gåendes över en av broarna lämnade vi Budasidan och tog sikte på ett av stadens klassiska badhus. Spårvagn och tunnelbana tog oss till Szechenyibadet i utkanten av centrala Budapest. Här har man kunnat ta ett dopp sedan tidigt nittonhundratal. Det var inga köer när vi kom, så en liten stund senare hoppade vi i plurret.

DSCF0922

En varm dag i Budapest.

Kvällsmaten tog vi på ett litet hamburgerhak i närheten av stadens motsvarighet till London eye. På promenaden hem gick vi förbi Europas största synagoga. Här finns ett minnesmonument från andra världskriget i form av en tårpil av metall där man på varje blad graverat in namnet på en familj som dödats under förintelsen. I de judiska kvarteren bakom synagogan fanns informationsväggar med skrämmande berättelser om judarnas situation i Budapest under nazismens skräckvälde.

© Andralin 2019