Lyon

Så var det dags för en heldag i Lyon. Vårt hotell ligger mellan floderna Rhône och Saône centralt i staden. Efter frukost på hotellet så korsade vi Saône och tog bergbanan upp till de romerska lämningarna. Här kan man vandra runt i gamla amfiteatrar och imponeras av romarnas glädje för stora byggnader. Just i dagarna hålls en musikfestival i staden, och den gamla skådeplatsen kommer åter till nytta.

DSCF3716

Bergbanan.

DSCF3738

Amfiteatern.

Det var inte så många andra här eftersom vi hade lyckats komma upp ganska tidigt i morse. Hoppas vi kan fortsätta med det under resan eftersom de svala förmidagstimmarna är mycket bättre lämpade för utflykter än de varma eftermiddagarna.

När vi var nöjda med romersk historia svängde vi förbi en kyrka som också låg uppe på höjden innan vi tog bergbanan ner igen. I gamla staden finns gångar genom husen mellan gatorna, så kallade trabouler. De sägs ha använts för att transportera siden genom staden när man ville undvika regn. Det är inte helt uppenbart var en traboule börjar eftersom portarna till dem inte skiljer sig från andra portar. Vi hade lite ledning av en medhavd karta och lyckades trilla in i en av gångarna. Här var det bitvis ganska mörkt, bitvis upplyst av små ljusgårdar.

DSCF3757

Sixten på väg in i en traboule.

Efter lunch så blev det lite plask i en fontän på torget utanför hotellet. De varmaste timmarna spenderade vi i ett av hotelles gemensamhetsutrymmen, där Magic-kortleken plackades fram igen. Vi hann även fixa platsbiljetter vidare till Barcelona samt boende i Madrid innan vi stack ut på stan för att käka kvällsmat. Barnen lyxade till det med dessert.

DSCF3830

Bakom desserten skymtar Sixten.

© Andralin 2016