Nyårsafton

Årets sista dag skulle vi alltså tillbringa på den kubanska nordkusten. Här hade det blåst sedan igår, och när vi kom ner på stranden så gick vågorna höga. Det ligger en flack ö något tiotal meter ut från land. Över den flög vågorna med rejäl kraft. Någon hade placerat en pinne med röd flagga på stranden, så det var officiellt badförbud. Det var lite moll i leden, men vi satte oss ner och beundrade naturens krafter istället för att bada. Att gå fram och tillbaka längs stranden och titta på vrakgods kan också ge en timme mening.

DSCF5719

En blåsig dag på stranden.

Efter lunch kom vi tillbaka till casat. Vi hade kommit överens med våra värdar om att äta hemma på casat idag, och det skulle bli griskött som huvudattraktion. Alberto höll på att lasta ut lite styckbitar från bakluckan på sin bil. Han hade kommit överens med en kvinna i området om att hon skulle grilla köttet åt oss, men hon hade tydligen backat ur. Eller i alla fall sagt att det inte skulle bli klart förrän klockan elva på kvällen. Han och hans svåger Manolo hade även baxat hit grill och grejor för att fixa grillningen hemma i trädgården.

Det trillade in fler och fler människor allt eftersom eftermiddagen led. Vid tresnåret så satt vi vuxna nere i köket och hjälpte till med att skala vitlök medan barnen lekte runt med de andra jämnåriga i trädgården. Manolo och Alberto dividerade lite om huruvida det är ok att peta i glöden med en machete. Enligt Santería-religionen så ska det betyda otur. De provade med en pinne en stund men beslöt sig ganska snabbt för att de praktiska aspekterna skulle ha företräde framför de religiösa. 

DSCF5736

Coolaste killen på festen, Alexis pappa. Som klippt och skuren från en jeansreklam.

Huset var fullt när köttet var färdigt vid sjusnåret och bordet dignade av nyårsmat. Det var salladsfat, yuka, ris och kött som mättade oss. Till efterrätt var det en liten skiva kokoskaka. Malin satt och tjatade med släktingarna en bra bit in på kvällen, men vi drog oss tillbaka innan tolvslaget. Imorgon ska vi sluta cirkeln här på Kuba genom att ta oss tillbaka till la Habana!


© Andralin 2016