Julafton

Jepp, så var det jul igen. Här på Kuba står det lite uppblåsbara snögubbar och jultomtar på folks altaner, men det är ingen hysteri precis. Man kan skymta bordsvarianter av plastgranar lite här och där i folks hem. På vårt casa hänger kulörta ljusslingor runt uteplatsen.

Vi hade några uppslag inför dagen. Valet föll på att börja dagen vid en pool i närheten.

DSCF5511

Pookhäng.

På lillejulafton hade vi vuxna fixat lite julklappar till barnen. Astrid fick ett halsband, och Sixten ett schackspel. Det var kris när vi för två veckor sedan insåg att vi glömt reseschacket hemma i Malmö, så det blev spel på sängen innan frukost.

Poolen ligger på vad vi trodde var ett hotell ett par minuters gångväg från vårt casa. Egentligen är det någon sorts klubb, och det ligger ett antal utländska segelbåtar vid dess brygga. Här kan man även roa sig med radiobilar och på-kurs-med-Kurt-båtar. En udda kombination minst sagt.

DSCF5512

Veckans minsta taxi.

Fastän det är högsäsong här på Kuba så får man en känsla av det motsatta. Hotellfoajéerna är nästan tomma liksom stränder, restauranger och pooler. Det hänger ledigskyltar på vart och vartannat casa. I varje gathörn står det någon och frågar om man vill ha skjuts. Det är i princip bara när vi bokar buss mellan städerna som vi får konkurrens av våra medturister.

Sen var det det här med att ladda upp hemsidan. Vi tog en taxi från klubben in till Parque José Martí där det finns wifi. Sittandes vid ett cafébord försökte vi koppla upp oss mot nätet. Allt var trögt som sirap, vilket kanste inte var så konstigt med tanke på den stora samling telefonsurfare som hängde på torget. Efter två koppar kaffe och en timmes försök gav vi upp.

DSCF5522

Julmiddag på restaurang Doña Nora.

Det började bli sent på dagen när vi traskade bort mot en restaurang som vi läst om i Lonely Planet. Det satt en Trip Advisor-skylt med gott betyg vid porten med trappan upp till serveringen på andra våningen. Vi verkade ha kommit precis när de öppnade och fick ett fint bord ute på balkongen. Här serveras mat med lite andra smaker än det man får på de flesta krogar och casas. Det har varit ganska lite variation på maten hittills i Kuba, så det var välkommet. 

DSCF5556

Dans längs strandpromenaden vid wifi-stället.

När vi gick hem längs strandpromenaden så passerade vi stadens andra wifi-spot. Här var det mindre trängsel och kilobyten swishade upp i ett nafs. Väl hemma betades årets julfilm av. Det blev polarexpressen med Tom Hanks, bättre än så kan det ju knappast bli. God jul.


© Andralin 2016