Resdag

Avresedagar brukar vara dryga. Det är svårt att planera in aktiviteter som passar in i tidplanen. Denna lördag skulle vi vidare till julfirande i Hoi An och tåget var det planerade fortskaffningsmedlet. Utcheckningen från hotellet klarades av klockan tolv som planerat. Barnen var lite oroliga - de vuxnas sammanbitna humör smittar lätt av sig.

Vi pratade med receptionen och de rekommenderade ett köpcentrum - Royal - som tidsfördriv. Bagaget lämnades kvar på hotellet och vi tog en taxi dit.

Här var det fint värre. Och sjukt stort. Royal köpcentrum ligger under ett 40-vånings bostadshuskomplex som uppenbart är avsett för den välbärgade delen av Hanois invånare. Till skillnad från andra länder vi besökt så fanns det inga beväpnade vakter eller höga murar runt området. Man kan nog bara tolka det som att våldsbrott är relativt sällsynt här, trots stadens stora kontraster mellan den mindre bemedlade majoriteten och de rika få.

Det var inte särskilt mycket internationella affärer i köpcentrumet. Över lag så verkar det inte finnas några affärskedjor i landet. Vi slog oss ner på ett italienskt snabbmatställe som vi inte sett tidigare och beställde pasta med köttfärssås. Sixten plitade på med sin läxa om Vietnams skolsystem. Vi förhörde oss om det på vår guidade stadstur härom dagen. Det var frågor från Carina om skolplikt och barns förutsättningar i de länder som vi ska besöka. En perfekt reseläxa.

Barn är inte så bra på att slå ihjäl tid som vi vuxna, och när det visade sig att den fina lekplatsen utanför bara var för barn som bor i husen så bröt Astrid ihop. Därför blev det både ett leksaksinköp och glass till eftermiddagsfika. 

När vi var tillbaka vid hotellet fixade vi julkort och drog i oss kvällsmat. Sa hej då till den trevliga personalen och tog en taxi till tågstationen. Den var stor och pampig men ganska nedgången. Vi hade en drygt en timme till godo innan tåget skulle  gå. En halvtimme senare släpptes vi på, men det visade sig att vi inte fått de riktiga biljetterna. Det var bara att knalla tillbaks in i stationen och leta sig fram till den lilla receptionen i lilla väntsalen bakom den lilla dörren med texten utlandsresor. Här skulle det som vi trodde var biljetter kompletteras med riktiga platsbiljetter. De låg där färdigskrivna och häftades fast på ursprungsdokumenten.

DSCF6078

Ut igen på perrongen och in i rätt vagn. Här visades vi till vår kupé och allt verkade stämma. Det hann bli lite sällskapsspel, lek och bokläsning innan nedvarvning och kvällsfika avrundade dagen.

© Gemensam 2014