Cu Chi

Idag blir det utflykt. Eftermiddagen skulle ta oss till Cu Chi-tunnlarna knappt två timmars resa norr om staden. Men innan vi satte oss i en bil så hängde vi vid poolen för att få sprallet ur kroppen.

DSCN0124

Vi hade bokat egen guide och chaufför. Det blev av någon anledning billigare så, och det ger ju lite större flexibilitet. Under ditresan lyssnade barnen på ljudsagor när vi vuxna lyssnade på guiden och såg genom rutorna hur stadskärna övergick i förort och vidare till landsbygd. I det här området av landet odlar man en omgång ris varje år under regnperioden, och exempelvis jordnötter när det är torrare. Vi for igenom gummiplantage med de karaktäristiska snedskurna skårorna på stammen samt små behållare som samlar upp gummisaven. Husen är låga, och många har någon form av affärsverksamhet på bottenplanet.

DSCF6401

När vi klev ur bilen slog värmen emot oss. Den som besöker tunnlarna blir först guidad  ovan mark i en halvtimme med olika stationer om hur samhället under jord fungerade och försvarades. Vi fick smaka på lite mat som man åt när risfälten bombats, titta in i sjukstugor och verkstäder samt beskåda bombkratrar och andra spår av kriget. På slutet fick vi prova att krypa genom de trånga underjordiska gångarna. Barnen hade inga problem att ta sig fram, men vi vuxna fick verkligen anstränga oss.


© Gemensam 2014