Ut till vilda västern

Så var det dags att byta de svala bergen mot varma inlandet. Vår marockanske värd kokade ihop en dunderfrukost med pannkakor, stekt ris, omelett och fruktsallad inför resan. Vi har varit ensamma gäster hos honom det senaste dygnet, och nya gäster kommer först om några dagar. Han har tagit väl hand om oss och har varit mån om att vi ska ha det bra. Det är lite annorlunda att bo här ute i naturen ensamma med hotellvärden jämfört med ett 200-rumshotell mitt i en storstad. Stora hotell har ju ofta fördelen att de har fler bekvämligheter, men små hotell kan ofta vara väldigt mysiga och personliga.

Vi hoppade in i den förbokade taxin och begav oss nedför de slingrande vägarna genom djungeln, förbi mangoplantagen och ut på huvudvägen söderut…

DSCF6731

…nä, vänta nu. Norrut ska det väl vara? Vår chaufför kan ingen engelska, men han skakade på huvudet när vi sa Battambang. Han kontrade med en annan stad, men vi envisades med vårt första bud. Han stannade vid vägkanten och plockade upp sin telefon. Han slog ett nummer, pratade lite med någon i andra änden och räckte över luren till oss. Där var någon som pratade engelska, och vi förklarade vart vi ville. Något har blivit fel i kommunikationen och nu ville taxichauffören ha mer betalt. Klassiskt lurendrejeri? Kanske, men eftersom vår marockanske hotellmanager inte kan khmer och vår taxichaufför inte kan engelska så finns det utrymme för missförstånd.

Vi berättade för den engelska rösten att vi dessutom ville byta bil. Barnen var halvkokta i baksätet eftersom kylan inte funkade, så vi mötte upp vid den engelske röstens kontor. Det visade sig att han var president över Kambodjas mangoorganisation, och vi fick en pratstund med honom och hans fru. Efter lite mangoprovning så hade det vaskats fram en minivan med fungerande luftkonditionering. Så var vi på väg igen. Åt rätt håll denna gången.

Sen var det bara att tuffa på till Battambang med stopp för lunch och toalettbesök. Vi kom fram sent på eftermiddagen åtta timmar efter att vi satte oss i första taxin. Det är inte svårt att tycka synd om taxichauffören som ska köra tillbaka samma väg igen.

© Gemensam 2014