Battambang

Så var vi då i Battambang, en liten stad i västra Kambodja nära gränsen till Thailand. Här finns ingen stor turistmagnet, vilket i sig verkar locka till sig en del besökare. Det rinner en liten flod genom staden, utmed vilken stadens fransk-koloniala kärna ligger. Ganska centralt i staden ligger en del buddhistiska tempel. Trafiken är lugn, och man tar sig lättast fram med tuk-tuk.

DSCF6741

Vi vaknade till en vagt planerad dag. Vi ville gärna se stadens centrum, så dit begav vi oss direkt efter frukost. Caféet som vi ville till var stängt, vilket av någon anledning fick båda barnen att slå bakut. Vi fick alltså leta upp ett nytt, och ett med namnet Eden hade fått bra betyg i guideboken. Problemet var bara att det hade flyttat, och vi fick bära en trött och varm Astrid dit.

Det blev både lunch och glass innan vi delade på oss. Astrid och Andreas åkte hem till poolen, medan Sixten och Malin gick en runda på stan. Staden är liten och lämpar sig väl att strosa i. Här finns förutom de franska kvarteren även en rejäl marknad, vilket inte är så konstigt eftersom staden historiskt varit ett handelsnav för handel mellan Thailand, Kambodja och Vietnam.

DSCF6781

Dagen avslutades med något så osannolikt som cirkus. Det är några eldsjälar från Europa som dragit igång en cirkus-, musik- och konstskola för fattiga barn. De har hållit på i drygt tjugo år. Föreställningen dominerades av humor, akrobatik och musik. Kambodja är svältfött på kultur efter allt krig och hemskheter. Det var mycket passion och glädje i artisternas ögon och riktigt högt tempo.

DSCF6850

© Gemensam 2014