Phnom Penh

Det blev tidig sänggång igår, men å andra sidan var vi tidigt uppe. När vi stack ut näsan i trädgården så var det faktiskt lite svalt. Morgonluften tvingade Astrid till att svepa in sig i en handduk vid frukostbordet, och det var långa byxor på oss andra.

DSCF6496

Efter en trevlig frukost beslöt vi oss för att ta oss in till stan. Vi bor i ambasadkvarteren ett par kilometer från centrum, så det blev tuk-tuk in till sevärdheterna. Hotellet verkar hålla sig med några egna sådana, och en av dem anlitade vi. Det är ett svalkande sätt att resa, och det är inga problem att ta sig fram.

DSCF6500

Gatorna är breda och numrerade i nord/syd och öst/västlig led. Det hölls olympiska spel i staden 1960, och gissningsvis så är den spatiösa stadskärnan präglad av det. Längs Mekongfloden finns en bred strandpromenad med flaggstänger i långa rader.

Vi steg av tuk-tuken vid Wat Phnom-templet. Här skulle ligga en lekplats som vi snart lokaliserad. Det var fortfarande inte för varmt för lek, så Sixten och Astrid kutade runt som om de var på någon av Malmös lekplatser. Efter en stund var de överhettade och fick vila och dricka i skuggan.

Vi tog sen trappan upp till själva templet. Astrid fick bäras efter att ha lämnat sina sista krafter på lekplatsen, och väl uppe fick hon ett anfall av hemlängtan. Tydligen var det nyårsfirandet som hon saknade mest, vilket vi lovade att kompensera nästa år. Runt templet samsades turister med troende, och rökelsen fulländade upplevelsen av Buddistiskt tempel. Det var rogivande stämning, och Sixten satte sig ner en stund och bara tittade på människor som gick förbi.

DSCF6519

Efter lunchen gick vi ner till Mekongfloden för att strosa lite. Det byggs och fixas en hel del på andra sidan floden, och man får inte riktigt den där tropiska känslan man förknippar med Mekong. Lite mer Themsen faktiskt. Invid floden ligger även det kungliga palatset som påminner en hel del om sin motsvarighet i Bangkok.

DSCF6530

Det blev tuk tuk tillbaks till hotellet, med lite extra turer när vår chaufför körde vilse. Eftermiddagen tillbringade vi vid poolen tillsammans med vars en smoothie.



© Gemensam 2014