Ohrid

Ohrid heter en av Balkans största sjöar. Den ligger på gränsen mellan Albanien och Makedonien. Ohrid heter även en stad vid sjön, och här bor vi i tre nätter. Lägenheten som vi hyrt ligger centralt i de nyare delarna av stan och från balkongen har vi utsikt över sjön.

DSCF9225

Amfiteater i Ohrid.

Det har regnat från och till de senaste dagarna, men nu skiner solen igen. Temperaturen är strax över tjugostrecket - lagom för utflykter - så efter frukost packade vi vår utflyktsryggsäck och tog en taxi upp till stadsporten som ligger på kullen ovanför den gamla delen av Ohrid.

DSCF9245

Ohrid.

Vår guidebok föreslog att man sen vandrar ner till havet via ett par sevärdheter. Först på listan var en amfiteater. Den låg vackert med utsikten över sjön som backdrop. Romarna byggde om teatern en aning under sitt styre här så att den skulle funka för gladiatorspel med gångar under scenen.

DSCF9255

Utsikt över Ohridsjön.

På högsta punkten ovanför staden ligger Samuels borg, men av den återstår bara yttermurarna. Här uppe svalkar det skönt och man ser stora delar av sjön och en bit in i Albanien. På vägen ner till vattnet passerar man resterna av en av de tidigaste kristna kyrkorna, och väl nere vid vattnet en av Makedoniens mest fotograferade platser. Det är en liten kyrka på en klippa alldeles vid havet, väldigt vackert belägen.

DSCF9289

Svalkande bad.

Det hade gått en bit in på dagen när vi längs vattnet kom till en välrenomerad fiskrestaurang. Som vanligt kunde den som serverade oss några ord svenska. Han hade en släkting i Stockholm som han hälsat på, så han plockade vår nationalitet ganska snabbt. I anslutning till restaurangen fanns en brygga där barnen badade efter maten och vi vuxna tog oss en kopp kaffe. Sjön är kall och svalkande och befriad från sjöborrarna som gäckade oss i Adriatiska havet. Efter ett långt häng på restaurangen drog vi hemåt. Antrid hade önskat lite svensk mat till kvällen så det inhandlades ingredienser till brunsås och potatis på snabbköpet nere vid hamnen.

© Andralin 2016