Luang Prabang

Det var tjocka täcken som gällde inatt. Temperaturen sjunker under 10 grader på natten och kommer nätt och jämt över tjugo på dagen. Det är ganska svalt för att vara Luang Prabang den här årstiden, men prognosen lovar ett par grader varmare under veckan.

Under frukosten satt vi i en tuk tuk som parkerats bland borden på hotellets restaurang. Det var Astrids mycket bestämda önskan. Mysigt men trångt.

DSCF7088

Vi hade två ärenden för dagen. Dels att hitta ett boende till när vi kommer tillbaks från Sayaboury, dels transport dit och tillbaka. Vi hade kollat upp några hotell som verkade bra i Lonely Planet, och vi fick napp på första stället. Sen blev det vandring i staden fram till lunch och en bit in på eftermiddagen. Hela den gamla delen av staden är med på UNESCOs världsarvslista. Här vimlar av stora och små buddistiska tempel, och alla är väl hållna efter.


Gamla staden ligger ut med Mekongfloden med höga flodbankar. Det gäller nog att ha marginaler när regnperioden kommer, och här har man ansett att 4-5 meter räcker. Man ser en hel del trafik på floden, men med ganska små båtar.

DSCF7127

Innan vi kom tillbaka till rummet på seneftermiddagen hade vi dessutom bokat biljetter till Sayaboury och undersökt vad man kan fördriva tiden med i och runt staden. Det blev var sin limejuice på balkongen när solen började sänka sig över staden. Första dagen i Laos har varit en behaglig upplevelse. Tempot är lägre och klimatet påminner om svensk försommar. I Luang Prabang är avstånden korta och det går bra att ta sig fram gåendes.


© Gemensam 2014