Gömda dalen

Den svåraste av vandringsrundorna hade vi sparat till idag. Målet för den är en liten samling hus en bit upp på den östra sluttningen i dalen där vi bor. Här bor det en grupp människor som försörjer sig på odling, och de har valt att bosätta sig mellan två kullar som bildar början på en ny dal lite högre upp än vår.

DSCF8372

Sam, som är managern på hotellet, har gjort en karta med tillhörande beskrivning. Sixten och Andreas gav sig av efter frukost. Första kilometrarna går på grusväg fram till byn Ban Houay Thong, där vi varit förut. Man tar höger vid huset med den blå dörren och vidare över risfälten och in i bland träden. Det bar snart brant uppåt på en upptrampad stig genom en tät djungel. Efter ett par minuters traskande mötte vi två kvinnor på väg neråt, men sen var det bara vi och kartan tills vi klättrat oss upp 500 meter högre över havet. När vi kom in i dalen där Ban Bouakmou skulle ligga så glesnade vegetationen och utsikten blottade sig. Vi kunde se Luang Prabang och Mekongfloden på avstånd.

DSCF8383

Efter nästan två timmars vandrande dök det första huset upp. Inga människor syntes till när vi kom in i byn. I husen låg det lite filtar på golvet, och man fick en känsla av att stället hade övergivits. Det brukar tydligen finnas lite husdjur här, men det gjorde det inte nu. Efter en stund vände vi på kosan och gick några hundra meter tillbaka på stigen för att äta vår medhavda matsäck. Det var pannkakor som vi fått med oss från hotellet.

DSCF8405

Vägen ner gick lättare, och vi var tillbaka mitt på eftermiddagen.

© Gemensam 2014