Elefant

Så var det dags för en av resans höjdpunkter. Vi hade bokat två nätter på ett elefantcenter några timmars resa från söderut från Luang Prabang. Astrid har frågat nästan dagligen om när vi ska dit, och nu var det dags.

Vi hade beslutat oss för att ta lokalbussen dit eftersom det skulle bli väldigt dyrt att få egen skjuts. Tydligen är det för dyrt att köra hem igen, så chauffören skulle i så fall få sova över i byn vid elefantstället två nätter.

DSCF7186

Vi hämtades av en tuk tuk klockan åtta och åkte till södra busstationen. Barnen var ordentligt påpälsade och höll nätt och jämt värmen. Vi hade platsbiljetter, så vi fick sitta tillsammans. När bussen rullade ut från stationen var den full, och det satt dessutom folk på pallar i mittgången. Vi fick höra att man ibland även hade passagerare på taket.

Resan till Sayabouly gick fint, och vi stannade tre gånger för rökning och kissning i det gröna. Vi blev upphämtade på busstationen och körda till ett lunchställe vid sjön där elefantcentret ligger. På vägen fick vi sällskap av en finska som också skulle spendera två nätter här.

DSCF7221

Efter en kort båtresa var vi framme och fick veta var vi skulle bo. Det var enkla bungalows med gemensamma toaletter. Barnen fick ett eget rum med två sängar. Efter en kort genomgång av bakgrund och verksamhet var det dags att träffa elefanterna. Det bor elva stycken här, varav en unge som fortfarande diar. I Laos jobbar en hel del elefanter inom skogsindustrin, där de får arbeta väldigt hårt. I vissa delar av landet finns de fortfarande i det vilda.


Efter en säkerhetsgenomgång fick vi chans att rida en runda. Både Astrid och Sixten hakade på direkt. Sixten fick åka själv och Astrid satt med en mahout. Varje elefant har en egen mahout som tar hand om den från morgon till kväll. Även vi vuxna fick ta en sväng innan det var dags för flocken att dricka och bada. Efter det var det dags för nattning och vi gick med elefanterna ut i djungeln. Här får de sova tills de hämtas imorgon. De får en ny plats varje kväll, och de kedjas fast i ett träd med en lång kedja för att inte vandra iväg.

Det blir mörkt vid sextiden, och då serveras det kvällsmat. Det lagas ett par rätter som man får plocka av, och vi lät oss alla väl smaka.

© Gemensam 2014